Jelenlegi hely

Lakásbiztosítások

A pénzügyi tanácsadás során a legtöbbször előkerül a lakásbiztosítás kötvénye is, amiről a legtöbben csak annyit tudnak, hogy mennyit fizetnek be havonta.

 

Régi biztosítási ügynöki trükk, hogy megkérdezik az ügyfelet, mennyit fizet jelenleg lakásbiztosításra és gyorsan kalkulálnak egy kedvezőbb díjat. Arról pedig mélyen hallgatnak, hogy az új biztosítás miért olcsóbb, mint a régi volt.

 

Ezért ebben a menüpontban szeretnénk Önnek segíteni, mire figyeljen a lakásbiztosítással kapcsolatban.

 

Tudnia kell, hogy még egy biztosítón belül is lehet ugyanarra a lakásra olcsóbb (de nem kedvezőbb) biztosítást kalkulálni.

 

Ennek oka a lakásbiztosítások modul rendszere.

 

Van egy alapbiztosítás, ami csak a lakást védi a berendezés nélkül a legelemibb csapásoktól (tűz, földrengés, árvíz, üreg beomlása, stb.)

 

Van egy hasonló alapbiztosítás ami kiterjed a lakás berendezéseire is hasonló esetben, de gyakran nem véd a betörés ellen például. (Vagy csak egy minimális összegig.)

 

Általában külön kell megkötni a biztosítást az üvegekre, a sajnos gyakori beázásra és a csőtörésre, illetve sok biztosítónál a betörésre is.

 

Ezek pedig általában a legköltségesebb kiegészítő modulok. Ha ezeket kihagyja az ügynök az ajánlatból, az egyből lényegesen olcsóbb lesz, mint a jelenlegi. De erre csak akkor jön rá az átlagpolgár, amikor megy a biztosítójához egy káresettel kapcsolatosan és kiderül, hogy például beázásra nem volt biztosítva.

 

Másnál előfordulhat, hogy a lakásbiztosításában benne van a berendezési tárgyak mellett maga a lakás biztosítása is feleslegesen, mert közben a társasház is fizet ugyanezért egy társasház-biztosítás keretén belül.

 

Esetleg feleslegesen fizet évi 3-4 ezer Ft-ot egy értelmetlen, mindössze 2-300 ezer Ft-ot térítő baleseti halál biztosításra.

 

Ezért nagyon fontos, hogy tudja, mire szól a lakásbiztosítása.