Jelenlegi hely

Megtakarítások

A magyar emberek nagy része nem rendelkezik megtakarításokkal, a legtöbben minden hónapban annyit költenek, amennyit keresnek.

A átlagembernek nem okozna komoly gondot, ha húszezer forinttal kevesebbet keresne havonta, kicsit összehúzná magát és kijönne a pénzéből. Ha pedig ugyanennyivel többet keresne, nem maradna meg ez az összeg a zsebében, hanem ennyivel többet költene magára.

Azaz nem az a kérdés a legtöbb embernél, hogy el tudna-e tenni egy havi összeget, hanem, hogy el akar-e tenni pénzt a jövőre nézve.

A példa kedvéért öt millió forintot kétféleképpen tudunk összegyűjteni. Vagy havonta elteszünk félmilliót 10 hónapig, vagy ha ez nem lehetséges, akkor sok éven át teszünk félre havi 20-30 ezer forintot.

Ebből következik, hogy a legtöbb előtakarékossági konstrukció minimum 5-10 évre szól, hiszen csak így lehet komoly összeget megtakarítani. A másik közös tulajdonságuk, hogy nem lehet őket gyorsan felmondani a futamidő lejárata előtt, általában pár hónap múlva jutunk csak a pénzünkhöz. Ez bár hátránynak látszik, valójában előnyére válik a takarékoskodónak, hiszen így nem az előtakarékosság fog először áldozatul esni egy pillanatnyi, átmeneti pénzzavarnak.

Két fő lehetőség létezik, a lakástakarékpénztár és a sok néven hívott megtakarításos életbiztosítás.

A lakástakarékpénztár, vagy lakáskassza egy könnyen átlátható, egyszerű termék. Futamideje 4 és 10 év között van, a havi maximálisan megtakarítható összeg 20 ezer Ft/fő, a fizetett kamat a megtakarításunkra 0,1 és 3% között változik. Ez miatt még nem lenne érdemes köti ilyen szerződést, de az éves befizetésünkre további 30% állami támogatást kapunk azzal a megkötéssel, hogy ha nyolc évnél rövidebb futamidőre kötöttük a szerződést, akkor a lejáratkor az összeget lakásvásárlásra, meglévő lakáshitel törlesztésre, vagy meglévő lakás felújítására fordítjuk. Nyolc év futamidőnél 2009 július elseje előtt nem volt lakáscélú megkötés, bármire fordíthattuk a pénzt, ez sajnos megváltozott a július elseje után kötött szerződésekre vonatkozóan. Költségei: havi 150 Ft számlavezetési díj, illetve egyszeri szerződéskötési díj, ami a szerződéses összeg egy százaléka. Előnye a kiszámíthatósága és egyszerűsége, hátránya a maximált havi befizetés és a kötött felhasználási mód. A piacon négy szereplőnél elérhető az OTP, az Erste, az Aegon és a Fundamenta termékei, gyakorlatilag mindegyik szinte hajszálra ugyanaz mind költség, mind egyéb tekintetben.

A megtakarításos életbiztosításokat sok gyanakvás és ellenszenv kíséri, melyből sok kifogás jogos is. A piacon sok biztosítónak sok terméke verseng az emberek kegyeiért és aki azt gondolja, hogy a termékek hasonlóak, az nagyot téved. Már a költségek miatt is fontos megfontolni, hogy melyik cég termékét választjuk. Ebbe a kérdésbe nem szeretnék itt bővebben belefolyni, személyes megbeszélésünk alkalmával szívesen bemutatjuk Önnek az elérhető termékeket és az azok közötti különbségeket.

A leggyakoribb termék a piacon az úgynevezett unit linked típusú biztosítások, ahol az ügyfél megtakarításait az ő általa választott alapokba fektetik, a befektetés minden kockázatát az ügyfél állja. Ezzel természetesen a nagyobb hozam lehetőségéhez is hozzájut az ügyfél.


Megéri-e megtakarításos életbiztosítást kötni? Véleményünk szerint igen. A piacon jelenleg elérhető legjobb termék esetében a költségek és az adójóváírás megszűnése ellenére is megéri szerződni, ha a bankbetét hozamánál csak 1,5%-kal érünk el jobb hozamot. Ez pedig nem tűnik elérhetetlennek egy tíz éves futamidő esetében. Valamint már az is tiszta haszon, ha olyan pénzt tettünk el, amit egyébként csak elköltöttünk volna minden hónapban.

A megtakarítások kérdése elég összetett, várjuk hívását egy személyes megbeszélés egyeztetése céljából.